long covid

NMN long COVID: Een innovatieve benadering voor behandeling

De corona pandemie heeft diepe sporen nagelaten, zowel op sociaal als op individueel vlak. Wat begon als een onbekend virus heeft geleid tot wereldwijde gezondheidsproblemen die nog steeds voelbaar zijn. Mensen die matig ziek werden van COVID-19 vormden het merendeel van de gevallen. Daarentegen heeft ongeveer 20% van de patiënten ernstige symptomen ontwikkeld, die medische hulp en in veel gevallen ziekenhuisopname vereisten.

Het blijft niet bij deze acute fase van de ziekte. Veel mensen kampen maanden na hun infectie nog met klachten die we tegenwoordig kennen als long COVID. Ongeveer 10% van de Nederlanders, die besmet zijn geraakt met COVID-19, heeft te maken met dit langdurige ziektebeeld. Symptomen zoals vermoeidheid, ademhalingsproblemen en cognitieve beperkingen kunnen aanhouden en de levenskwaliteit aanzienlijk verminderen.

Gelukkig wijst onderzoek uit dat NMN (nicotinamide mononucleotide) een benadering kan bieden bij de behandeling van long COVID. NMN, bekend om zijn rol in het bevorderen van cellulaire gezondheid en energieproductie, wordt nu onderzocht op de mogelijkheid om de herstelprocessen bij long COVID-patiënten te ondersteunen. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Wat is long COVID?

Long COVID, ook bekend als post-COVID-syndroom of post-acute sequelae van SARS-CoV-2-infectie (PASC), verwijst naar een verzameling symptomen die aanhouden nadat de acute fase van COVID-19 is verstreken. Hoewel de meeste mensen van COVID-19 binnen een paar weken herstellen, blijft bij sommigen een reeks symptomen aanwezig die weken, maanden of zelfs langer kunnen duren.

De klachten die gepaard gaan met long COVID kunnen uiteenlopend en veelzijdig zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Extreme vermoeidheid: Een overweldigend gevoel van uitputting dat zelfs na voldoende rust niet weggaat.
 • Kortademigheid: Moeite met ademhalen of het gevoel niet voldoende lucht te krijgen.
 • Cognitieve stoornissen: Vaak aangeduid als "hersenmist", omvat dit problemen met concentratie, geheugen en helder denken.
 • Pijn op de borst: Ongemak of pijn in de borststreek, soms gepaard gaand met een verhoogde hartslag.
 • Spier- en gewrichtspijn: Aanhoudende pijn in spieren en gewrichten zonder duidelijke oorzaak.
 • Hoofdpijn en duizeligheid: Aanhoudende hoofdpijn en duizeligheid, vaak verergerd door inspanning of snelle beweging.
 • Slaapproblemen: Moeite met in slaap vallen of doorslapen, wat kan leiden tot verhoogde vermoeidheid.
 • Spijsverteringsproblemen: Maagklachten zoals misselijkheid, diarree of buikpijn.

De exacte oorzaak van long COVID is nog niet volledig begrepen, maar het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met een combinatie van ontsteking, immuundysfunctie en mogelijke schade aan organen veroorzaakt door het virus. Hierdoor is de zoektocht naar effectieve behandelingen, zoals NMN, van groot belang om de symptomen te verlichten en het herstel te versnellen.

Hoe verbetert NMN het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is cruciaal voor het beschermen van het lichaam tegen infecties en ziekten, en de effectiviteit ervan is nauw verbonden met de beschikbaarheid van nicotinamide adenine dinucleotiden (NAD). NAD is essentieel voor de energieproductie van cellen en helpt het immuunsysteem te reageren op stress, ontstekingen en infecties. Een gebrek aan voldoende NAD kan de reactie van het immuunsysteem verzwakken en de vatbaarheid voor infecties verhogen.

Uit dierstudies blijkt dat een verstoord NAD-metabolisme leidt tot een verminderde immuunfunctie en een verhoogde ontstekingsreactie. Bovendien hebben onderzoekers ontdekt dat het gebruik van NAD-voorlopers, zoals NMN, de immuunfunctie kan versterken en de expressie van ontstekingsmarkers kan verminderen. Dit betekent dat NMN kan helpen bij het optimaliseren van het immuunsysteem en de ontstekingsreactie kan reguleren, wat essentieel is voor patiënten met long COVID.

NMN supplementen bieden een veelbelovende aanpak om de NAD-niveaus te herstellen en zo het immuunsysteem te ondersteunen. 

T-cellen en het immuunsysteem

t-cel

T-cellen spelen een grote rol in onze immuunafweer. Ze zijn belangrijk bij het starten van de lichaamsreactie op infecties en richten zich op cellen die geïnfecteerd zijn door virussen of andere pathogenen. Daarnaast geven T-cellen cruciale cytokines vrij, die als signaalmoleculen fungeren en de activiteit van andere immuuncellen coördineren. Hierdoor zijn ze betrokken bij het aansturen en organiseren van de immuunrespons.

Tijdens hun ontwikkeling differentiëren T-cellen in verschillende subtypes. Elk subtype heeft specifieke functies, zoals het herkennen en aanvallen van pathogenen of het reguleren van de immuunrespons. Dit differentiatieproces is van cruciaal belang, omdat de T-cellen zich hierdoor kunnen specialiseren in het bestrijden van verschillende ziekteverwekkers. Dankzij deze specialisatie kunnen ze een effectieve immuunrespons bieden tegen verschillende infecties, waaronder virussen.

Voor dit differentiatieproces zijn bepaalde eiwitten nodig, waaronder sirtuïnes, die een sleutelrol spelen in cellulaire processen. Sirtuin 2 (Sirt-2), in het bijzonder, is essentieel voor de ontwikkeling en functie van T-cellen en wordt geactiveerd door NAD+. Een goede toevoer van NAD+ is daarom belangrijk voor het activeren van Sirt-2 en het ondersteunen van een efficiënte differentiatie van T-cellen. Dit benadrukt wederom de mogelijke voordelen van NMN supplementen voor het immuunsysteem, aangezien NMN bijdraagt aan het verhogen van de NAD+-niveaus en daarmee het immuunsysteem kan helpen versterken.

De rol van macrofagen

Macrofagen zijn een essentieel onderdeel van ons immuunsysteem. Deze gespecialiseerde witte bloedcellen fungeren als de "schoonmakers" van ons lichaam. Ze hebben een dubbel doel: ze verwijderen pathogenen, zoals bacteriën en virussen, en ruimen ook dode of beschadigde cellen op. Macrofagen werken daarnaast als communicatiebrug tussen het aangeboren en het adaptieve immuunsysteem. Ze presenteren antigenen aan T-cellen, wat helpt bij het initiëren van een gerichte immuunrespons.

De activering en effectiviteit van macrofagen worden beïnvloed door de beschikbaarheid van NAD+. NAD+ is betrokken bij de energieproductie van cellen en helpt bij het reguleren van de metabole processen die cruciaal zijn voor de immuunrespons van macrofagen.

Een onderzoek dat ratten gebruikte, toonde aan dat het verhogen van de NAD+-niveaus via supplementen hen kon beschermen tegen dodelijke doses bacteriële toxines. Dit benadrukt het belang van NAD+ in het activeren en verbeteren van de effectiviteit van macrofagen bij het bestrijden van infecties.

NMN long covid onderzoeken

Het gebruik van NMN als mogelijke behandeling tegen long COVID heeft veel aandacht gekregen van onderzoekers. Diverse studies hebben zich gericht op NMN bij het ondersteunen van patiënten met long COVID, waarbij de focus ligt op het herstel van cellulaire energie en het versterken van het immuunsysteem.

Studie 1: Muizen en COVID-19

Uit een studie, gepubliceerd in Nature, bleek dat toedienen van NMN 30% van de oudere muizen die besmet zijn met een dodelijke variant van SARS-CoV-2 redden van de dood. De onderzoeksresultaten tonen aan dat NAD+ of NMN supplementen gedeeltelijk de verstoorde genexpressie en stofwisseling kan herstellen die door de SARS-CoV-2-infectie wordt veroorzaakt. Deze muizenstudie ondersteunt dan ook verdere onderzoeken naar het behandelen van COVID-19-patiënten via de NAD+-route. 

Long COVID klinieken

Chirurg Nebil Behar suggereert in een brief aan The BMJ dat NAD-boosters, zoals NMN (nicotinamide mononucleotide), kunnen helpen bij de behandeling van long COVID. Hij merkt op dat COVID-19 de NAD-voorraad uitput, vooral bij oudere en zieke patiënten. Behar gelooft dat het voorschrijven van NMN in long COVID-klinieken kan helpen om de symptomen, zoals vermoeidheid en orgaanschade, te verlichten. Hij benadrukt dat onderzoeken naar de veiligheid van NAD-boosters zijn voltooid en pleit voor hun gebruik om patiënten sneller te laten herstellen.

Studie 3: NMN-cocktail behandeling bij oudere COVID-19-patiënten

Een studie die is gepubliceerd op SSRN onderzocht de effectiviteit van een NMN-cocktail bij oudere COVID-19-patiënten. De resultaten lieten zien dat deze combinatie van supplementen kon bijdragen aan een sneller herstel en verbeterde immuunfunctie. Dit suggereert dat NMN in combinatie met andere supplementen een potentiële therapeutische benadering kan zijn.

Conclusie

COVID-19 heeft bij veel mensen diepe sporen achtergelaten, en long COVID heeft geleid tot langdurige gezondheidsproblemen. Onderzoek wijst erop dat het herstellen van NAD+-niveaus met behulp van NMN supplementen kan bijdragen aan het verbeteren van het immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het herstellen van cellulaire energie, wat allemaal essentieel is voor het behandelen van long COVID.

Van T-cellen tot macrofagen, elk aspect van ons immuunsysteem is afhankelijk van NAD+ voor optimale werking, en de aanwezigheid van NMN kan helpen om dit te bereiken. Studies suggereren dat het gebruik van NMN mogelijk een veelbelovende aanpak is, vooral voor oudere patiënten met gecompliceerde COVID-19-infecties.

Hoewel verder onderzoek nodig is om de effectiviteit van NMN bij long COVID volledig te begrijpen, wijzen de bestaande gegevens op een sterke moleculaire basis voor het succes ervan. NMN zou dus een innovatieve benadering kunnen zijn voor de behandeling van long COVID en het herstellen van de gezondheid van patiënten.

Terug naar blog

Bestel nu één van onze Premium NMN producten

 • Hoogste zuiverheid & maximale biologische opname

  Wij kiezen alleen voor de hoogste kwaliteit supplementen wat ervoor zorgt dat deze maximaal door het lichaam worden opgenomen. Onze NMN heeft bijvoorbeeld een zuiverheid van >99,8%.

 • Onafhankelijk laboratorium getest

  Alle supplementen worden dubbel getest en geverifieerd in een laboratorium op kwaliteit, waaronder in NL(EU) of USA.

 • Hoogwaardige productie (GMP)

  Onze supplementen worden geproduceerd volgens strenge eisen m.b.t. een goede en veilige productie en worden er hierbinnen verschillende ISO-normen gehanteerd.

 • Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol, een grote stap tegen veroudering

  Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

  Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

  Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

  Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

 • NMN voorkomt schade aan luchtwegen door luchtvervuiling

  Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

  Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

  Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

  Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

 • NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ niveaus in het lichaam

  NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

  Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

  NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

  Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

1 van 3