Zit er NMN in voeding?

Zit er NMN in voeding?

NMN, ofwel Nicotinamide Mononucleotide, staat in de schijnwerpers vanwege zijn potentieel om het verouderingsproces te vertragen en de gezondheid op cellulair niveau te ondersteunen. Maar terwijl de wetenschap achter NMN steeds duidelijker wordt, rijst bij velen de vraag: kunnen we deze wonderbaarlijke stof ook uit onze dagelijkse voeding halen? 

Wat is NMN?

Nicotinamide Mononucleotide, of kortweg NMN, is een essentiële bouwsteen voor NAD+ (Nicotinamide Adenine Dinucleotide), een vitaal co-enzym in ons lichaam dat cruciale rollen speelt in energieproductie, DNA-reparatie en celveroudering. Naarmate we ouder worden, neemt het NAD+ niveau in ons lichaam af, wat bijdraagt aan de tekenen en symptomen van veroudering. Dit heeft onderzoekers ertoe gebracht om manieren te zoeken om de NAD+ niveaus te herstellen of te verhogen, met NMN als een veelbelovende kandidaat.

NMN kan het mitochondriaal verval omkeren, vaak aangewezen als een primaire oorzaak van het verouderingsproces. Door de NAD+ niveaus te verhogen, kan NMN helpen om de mitochondriale functie te verbeteren, waardoor cellen efficiënter kunnen werken en energie kunnen produceren. Dit resulteert niet alleen in een gevoel van verhoogde vitaliteit en energie, maar kan ook bijdragen aan verbeterde fysieke prestaties en mogelijk zelfs een langer leven.

Voor meer informatie over NMN en zijn werking, kun je onze blog "Wat is NMN?" te lezen.

NMN in voeding

De ontdekking, dat NMN een cruciale rol speelt in het energiemetabolisme en celherstel, heeft geleid tot een belangrijke vraag: kunnen we voldoende NMN uit onze voeding halen om van deze voordelen te profiteren? Het antwoord is ja, NMN is inderdaad aanwezig in sommige voedingsmiddelen. Met name groenten zoals broccoli, tomaten en komkommers bevatten deze nuttige verbinding, net als bepaalde fruitsoorten zoals aardbeien en avocado's.

Om je een beter beeld te geven van de NMN-gehaltes in deze voedingsmiddelen, hebben we een tabel samengesteld die de NMN-concentraties per 100 gram van diverse producten laat zien:

Voedingsmiddel

NMN-gehalte per 100 g

Broccoli

0,25 tot 1,12 mg

Tomaten

0,26 tot 0,30 mg

Rundvlees

0,06 tot 0,42 mg

Kool

Tot 0,9 mg

Avocado

0,36 tot 1,60 mg


Vooral NMN broccoli springt eruit als een uitstekende bron van NMN. Maar hoewel het eten van NMN-rijke voeding een goede manier is om je inname van deze belangrijke verbinding te verhogen, is het belangrijk om realistisch te zijn over hoeveel NMN we werkelijk uit onze dagelijkse voeding kunnen halen.

Toelichting op NMN-gehalte in voeding

Hoewel het duidelijk is dat NMN in diverse voedingsmiddelen voorkomt, is de concentratie en beschikbaarheid ervan in deze voedingsbronnen een belangrijk aspect om te overwegen. Neem bijvoorbeeld vis, die niet alleen gewaardeerd wordt om zijn heerlijke smaak en voedingswaarde, maar ook om zijn potentieel hogere gehaltes aan NMN. Vissoorten zoals tonijn en zalm zijn uitstekende toevoegingen aan je dieet als je op zoek bent naar natuurlijke bronnen van NMN. Een portie tonijn kan bijvoorbeeld tot 20,5 mg NMN bevatten, terwijl een kopje zalm ongeveer 10,1 mg NMN kan leveren. Deze hoeveelheden dragen bij aan de dagelijkse inname van NMN, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit nog steeds ver onder de hoeveelheid ligt die nodig is om de significante voordelen van NMN supplementen te ervaren.

Paddenstoelen, geliefd in vele culinaire tradities over de hele wereld, zijn ook een bron van NMN. Of je ze nu stooft, grilt of in soepen verwerkt, paddenstoelen zoals crimini kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan je NMN-inname. Een kopje crimini paddenstoelen kan bijvoorbeeld 3,3 mg NMN bevatten. Dit maakt paddenstoelen niet alleen tot een smakelijke, maar ook tot een functionele toevoeging aan je maaltijden.

NMN en broccoli: Zit er genoeg NMN in voeding om het positieve effect ervan te ervaren?

Hoewel bepaalde voedingsmiddelen, zoals broccoli, inderdaad NMN bevatten, is de hoeveelheid NMN die we via onze voeding binnenkrijgen vaak niet voldoende om de significante gezondheidsvoordelen te ervaren die geassocieerd worden met hogere NMN-niveaus. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van broccoli, een van de rijkere plantaardige bronnen van NMN. Om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 mg NMN te bereiken, zou je maar liefst 100 kilogram broccoli moeten consumeren. Vergelijkbare berekeningen voor avocado's en rundvlees tonen aan dat je respectievelijk 69 kilogram avocado's of 416 kilogram rundvlees zou moeten eten om dezelfde hoeveelheid NMN binnen te krijgen.

Het is duidelijk dat, hoewel een gezond en gevarieerd dieet bijdraagt aan het algehele welzijn, het bijna onmogelijk is om via voeding alleen de NMN-niveaus te verkrijgen die nodig zijn voor de geavanceerde anti-aging en gezondheidsbevorderende effecten.

Wil je de volledige voordelen van NMN ervaren? Dan is het gebruik van NMN supplementen een optie. EnduraVita biedt hoogwaardige NMN supplementen die ontworpen zijn om op een effectieve manier de NMN-niveaus in het lichaam te verhogen, zonder de noodzaak om onrealistische hoeveelheden specifieke voedingsmiddelen te consumeren.

Factoren die het NMN-gehalte in voedingsmiddelen kunnen beïnvloeden

Hoewel het duidelijk is dat voedingsmiddelen variërende hoeveelheden NMN bevatten, is het belangrijk om te beseffen dat verschillende factoren de exacte niveaus van deze waardevolle verbinding in onze voeding kunnen beïnvloeden. Enkele van deze factoren zijn:

 • Versheid
 • Het NMN-gehalte in voedingsmiddelen kan afnemen naarmate ze ouder worden. Verse producten bevatten doorgaans meer NMN dan producten die al lang zijn opgeslagen of getransporteerd. 

 • Kookmethode
 • Lang koken op hoge temperaturen kan de hoeveelheid NMN in voedsel verminderen. Rauwe of licht gestoomde groenten kunnen daarom meer NMN behouden dan dezelfde groenten die grondig gekookt zijn.

 • Teeltomstandigheden
 • Biologisch geteelde groenten en fruit kunnen hogere niveaus van NMN en andere voedingsstoffen bevatten door de vaak betere teelpraktijken en de afwezigheid van chemische stoffen.

  NMN-gehalte stimuleren door andere factoren

  Hoewel een voedingsrijk dieet en de keuze van voedingsmiddelen ongetwijfeld belangrijk zijn voor onze algehele gezondheid, zijn er ook andere leefstijlfactoren die een rol spelen bij het ondersteunen van de NMN-niveaus in ons lichaam. Enkele van deze factoren omvatten:

  Voldoende rust en een herstellende slaap zijn essentieel voor het behoud van een gezond lichaam en geest. Goede slaapgewoonten kunnen helpen bij het reguleren van het metabolisme en het ondersteunen van de cellulaire gezondheid, wat op zijn beurt kan bijdragen aan optimale NMN-niveaus.

  Chronische stress heeft talrijke negatieve effecten op het lichaam, waaronder de potentie om de efficiëntie van NMN en de productie van NAD+ te verminderen. Technieken voor stressvermindering, zoals mindfulness, meditatie en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen helpen bij het handhaven van een gezond niveau van NMN in het lichaam.

  Hoewel deze leefstijlfactoren belangrijk zijn voor het onderhouden van goede gezondheid en wellicht kunnen bijdragen aan het behoud van NMN-niveaus, is het onwaarschijnlijk dat ze alleen voldoende zijn om de significante voordelen van NMN supplementen te evenaren. Het optimaliseren van leefstijlfactoren in combinatie met NMN supplementen kan echter een synergetisch effect hebben en de algehele gezondheid en welzijn verder verbeteren.

  NMN bestellen bij EnduraVita

  Wij begrijpen het belang van kwaliteit en effectiviteit in voedingssupplementen. Onze NMN supplementen zijn zorgvuldig ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende NMN binnenkrijgt om de positieve effecten te ervaren, zoals een verhoogd energieniveau, verbeterde celgezondheid, en potentieel een vertraagd verouderingsproces.

  Het gebruik van NMN supplementen vereist aandacht voor de juiste dosering om de gewenste effecten te bereiken zonder risico op bijwerkingen. Bij EnduraVita zijn we toegewijd aan het verstrekken van gedetailleerde informatie over de optimale inname van onze producten. 

  Het nemen van NMN supplementen kan een directe en efficiënte manier zijn om de NMN-niveaus in je lichaam te verhogen, waardoor je de potentiële voordelen van deze krachtige verbinding kunt benutten. Of je nu je energieniveaus wilt verhogen, je celgezondheid wilt verbeteren of de effecten van veroudering wilt minimaliseren, NMN supplementen van EnduraVita bieden een betrouwbare oplossing.

  Conclusie

  Hoewel NMN in bepaalde voedingsmiddelen aanwezig is, zoals broccoli, paddenstoelen en bepaalde soorten vis, is de realiteit dat de hoeveelheden die we uit onze dagelijkse voeding kunnen halen, niet voldoende zijn om de significante gezondheidsvoordelen van NMN volledig te ervaren. Leefstijlfactoren zoals een goede nachtrust en effectief stressmanagement kunnen bijdragen aan het behoud van NMN-niveaus in het lichaam, maar ook deze maatregelen zijn vaak onvoldoende om de gewenste verhogingen in NMN te bereiken. 

  Het gebruik van NMN supplementen van EnduraVita kan ervoor zorgen dat je lichaam voldoende NMN binnenkrijgt om een positief effect op je energieniveaus, celgezondheid en mogelijk zelfs levensduur te hebben. Echter, zoals bij elke aanvulling op je gezondheidsregime, is het raadzaam om met een gezondheidsdeskundige te overleggen voordat je begint met het gebruik van NMN.

  Terug naar blog

  Bestel nu één van onze Premium NMN producten

  • Hoogste zuiverheid & maximale biologische opname

   Wij kiezen alleen voor de hoogste kwaliteit supplementen wat ervoor zorgt dat deze maximaal door het lichaam worden opgenomen. Onze NMN heeft bijvoorbeeld een zuiverheid van >99,8%.

  • Onafhankelijk laboratorium getest

   Alle supplementen worden dubbel getest en geverifieerd in een laboratorium op kwaliteit, waaronder in NL(EU) of USA.

  • Hoogwaardige productie (GMP)

   Onze supplementen worden geproduceerd volgens strenge eisen m.b.t. een goede en veilige productie en worden er hierbinnen verschillende ISO-normen gehanteerd.

  • Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol, een grote stap tegen veroudering

   Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

   Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

   Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

   Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

  • NMN voorkomt schade aan luchtwegen door luchtvervuiling

   Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

   Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

   Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

   Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

  • NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ niveaus in het lichaam

   NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

   Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

   NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

   Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

  1 van 3