Nicotinamide-adenine-dinucleotide

NAD vs NMN - Welk supplement is het beste?

In de fascinerende wereld van biochemie spelen NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) en NMN (nicotinamide mononucleotide) een cruciale rol in het energiemetabolisme van ons lichaam. Beide moleculen zijn nauw betrokken bij de processen die ons van energie voorzien. NAD en NMN fungeren als schakels in de energiestofwisseling en hebben een vergelijkbaar doel: het leveren van energie aan onze cellen. Ze maken deel uit van een complex systeem waarin ze samenwerken om de moleculen nicotinezuur en niacine te produceren. Dit zijn de moleculen die verantwoordelijk zijn voor het leveren van brandstof aan het lichaam en daarmee van groot belang voor ons welzijn. In deze blog vertellen we je meer over welk supplement het beste is: NAD of NMN?

NAD vs NMN - Het verschil

NAD is een co-enzym dat in alle levende cellen voorkomt. Het speelt een belangrijke rol in onze stofwisselingsreacties door elektronen te accepteren en af te staan tijdens het proces van energieproductie. NAD bestaat in twee verschillende vormen: NAD+ is de geoxideerde vorm en NADH is de gereduceerde vorm. De wisselwerking tussen deze twee vormen stelt NAD in staat om als energiedrager te fungeren en bij te dragen aan het omzetten van voedingsstoffen in bruikbare energie voor onze cellen.

NMN, aan de andere kant, is een precursor molecuul voor nicotinezuur (niacine) en vitamine B3. Dit maakt NMN belangrijk voor het energiemetabolisme van ons lichaam. Wanneer we NMN innemen, wordt het door het lichaam opgenomen en doorloopt het verschillende enzymatische reacties, waarna het uiteindelijk wordt omgezet in NAD+. Hierdoor kan NMN indirect bijdragen aan de verhoging van NAD+-niveaus in ons lichaam, wat weer ten goede komt aan onze cellulaire energieproductie.

NMN voordelen en NAD voordelen

De voordelen van NMN zijn:

 • Ondersteuning van de energiestofwisseling: NMN helpt bij de productie van NAD+ in het lichaam, wat essentieel is voor de productie van cellulaire energie. Hierdoor kunnen de cellen efficiënter voedingsstoffen omzetten in energie.
 • Antiveroudering: Onderzoek wijst erop dat NMN mogelijk de levensduur kan verlengen door de niveaus van NAD+ te verhogen, wat de mitochondriale functie verbetert en zo het verouderingsproces vertraagt.
 • Cognitieve functie: Het verhogen van de NAD+ niveaus via NMN is ook gekoppeld aan verbeteringen in cognitieve functies, wat gunstig kan zijn voor het behoud van de hersengezondheid op lange termijn.
 • Verbetering van het uithoudingsvermogen: Het bevorderen van de productie van NAD+ met NMN kan atleten en fitnessliefhebbers helpen hun uithoudingsvermogen te verbeteren, dankzij een verbeterd energiemetabolisme.
 • Bescherming tegen metabolische aandoeningen: NMN kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress, wat het risico op metabole aandoeningen, zoals obesitas en diabetes, kan verlagen.

De voordelen van NAD zijn:

 • Ondersteuning van de stofwisseling: NAD zelf speelt een sleutelrol bij stofwisselingsprocessen, zoals het afbreken van glucose en vetzuren om energie te produceren.
 • Cellulaire reparatie: NAD is betrokken bij celreparatie processen, zoals het herstellen van beschadigd DNA, wat essentieel is voor het behoud van celgezondheid en integriteit.
 • Sirtuïne-activatie: NAD is noodzakelijk voor de activering van sirtuïnen, enzymen die de celgezondheid bevorderen door het stimuleren van processen zoals ontstekingsremming en de regulatie van de energieproductie.
 • Versterking van het immuunsysteem: Een optimale NAD-status is belangrijk voor de productie en het functioneren van immuuncellen, wat helpt om het immuunsysteem gezond te houden.

Waarom NMN wordt verkozen boven NAD als supplement

Hoewel zowel NMN als NAD hun eigen voordelen hebben, wordt NMN vaak verkozen boven NAD voor suppletie. Dit komt doordat NMN direct kan worden omgezet in NAD+ in het lichaam, waardoor het een effectievere manier is om de NAD+-niveaus te verhogen. Daarentegen is het nemen van NAD zelf niet zo effectief, omdat het moeilijker is voor NAD om door de celmembranen heen te dringen en actief te worden opgenomen. Daarom wordt NMN gezien als een efficiëntere optie voor het verbeteren van de NAD+-productie en het benutten van de voordelen die daarmee gepaard gaan.

NMN als anti-aging supplement

Onderzoek heeft aangetoond dat het verhogen van de cellulaire niveaus van NAD door middel van NMN een significant anti-aging effect kan hebben. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van NAD af, wat een negatieve invloed heeft op de mitochondriale functie en leidt tot een verminderd energieniveau en celveroudering. Door NMN te suppleren, kunnen we de NAD-niveaus verhogen en de effecten van veroudering op cellulair niveau vertragen.

Mitochondriën zijn kleine organellen in onze cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van energie in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP). Deze energie is belangrijk voor tal van cellulaire functies. Ze worden vaak aangeduid als de 'energiecentrales' van de cel. Naarmate we ouder worden, neemt de efficiëntie van de mitochondriën af, wat leidt tot een verminderd energieniveau en een verstoorde cellulaire functie.

Nicotinamide MonoNucleotide, een precursor van NAD+, kan de mitochondriale functie verbeteren door de NAD+-niveaus te verhogen, wat leidt tot een betere energieproductie en celgezondheid. NMN speelt hierbij een rol, omdat het de productie van NAD+ direct bevordert. Dit helpt om de mitochondriën efficiënter te laten werken en zo het verlies aan energie en celgezondheid te verminderen dat gepaard gaat met het ouder worden.

NMN bestellen bij EnduraVita

EnduraVita biedt hoogwaardige NMN supplementen aan die speciaal zijn ontworpen om voldoende NMN in het lichaam te leveren voor het ervaren van de positieve effecten. Om het meeste uit NMN supplementen te halen, is het cruciaal om ze in de juiste dosering te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het lichaam optimaal profiteert van de verhoogde NAD+-niveaus die NMN biedt.

Onze NMN supplementen zijn zorgvuldig samengesteld en getest om ervoor te zorgen dat je altijd de juiste hoeveelheid NMN binnenkrijgt. Voor meer informatie over de juiste dosering van NMN kun je terecht op onze blog over de dosering. Daarnaast kun je ook ons assortiment NMN-producten ontdekken op de productpagina.

Conclusie - NMN als superieur anti aging supplement 

NMN is een veelbelovend anti-aging supplement dat de NAD+-niveaus in het lichaam effectief verhoogt en daarmee bijdraagt aan een verbeterd energiemetabolisme, cognitieve functie en algehele celgezondheid. Door de directe omzetting naar NAD+ biedt NMN een efficiëntere en effectievere manier om de voordelen van verhoogde NAD+-niveaus te ervaren in vergelijking met directe NAD-suppletie. EnduraVita's NMN supplementen leveren hoogwaardige producten die kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde en vitale levensstijl, en ondersteunen de energieproductie van onze cellen op een manier die de effecten van veroudering kan vertragen.

Terug naar blog

Bestel nu één van onze Premium NMN producten

 • Hoogste zuiverheid & maximale biologische opname

  Wij kiezen alleen voor de hoogste kwaliteit supplementen wat ervoor zorgt dat deze maximaal door het lichaam worden opgenomen. Onze NMN heeft bijvoorbeeld een zuiverheid van >99,8%.

 • Onafhankelijk laboratorium getest

  Alle supplementen worden dubbel getest en geverifieerd in een laboratorium op kwaliteit, waaronder in NL(EU) of USA.

 • Hoogwaardige productie (GMP)

  Onze supplementen worden geproduceerd volgens strenge eisen m.b.t. een goede en veilige productie en worden er hierbinnen verschillende ISO-normen gehanteerd.

 • Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol, een grote stap tegen veroudering

  Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

  Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

  Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

  Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

 • NMN voorkomt schade aan luchtwegen door luchtvervuiling

  Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

  Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

  Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

  Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

 • NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ niveaus in het lichaam

  NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

  Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

  NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

  Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

1 van 3