NMN vs Niacine - Wat is het verschil tussen deze supplementen?

NMN vs Niacine - Wat is het verschil tussen deze supplementen?

Niacine, ook bekend als vitamine B3, is een essentiële vitamine die een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Niacine helpt niet alleen bij het verlagen van cholesterol, maar draagt ook bij aan de verbetering van de huidgezondheid. Niacine is belangrijk voor het omzetten van voedsel in energie en ondersteunt tal van cellulaire functies.

Aan de andere kant hebben we NMN, of Nicotinamide Mononucleotide, een relatief nieuw en populair supplement. NMN is een precursor van NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide), een co-enzym dat belangrijk is voor de energiestofwisseling en de gezondheid van onze cellen. NAD+ speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van de stofwisseling en het repareren van beschadigd DNA. Hoewel zowel niacine als NMN van nature in ons lichaam voorkomen, hebben ze verschillende functies en zijn ze betrokken bij uiteenlopende processen. In deze blog zullen we je meer vertellen over de verschillen tussen NMN vs niacine, hun voordelen, en waarom ze belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Wat is Niacine?

Wat is Niacine

Niacine is een vorm van vitamine B3. Het is een wateroplosbare vitamine die enorm belangrijk is voor ons lichaam. Als wateroplosbare vitamine kan niacine niet in het lichaam worden opgeslagen en moet het regelmatig via de voeding worden ingenomen om tekorten te voorkomen.

Niacine komt in verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder vlees, vis, volkorenproducten, en sommige groenten. Interessant genoeg kan het lichaam niacine ook zelf aanmaken uit het aminozuur tryptofaan, dat aanwezig is in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, kalkoen, en zuivelproducten.

Er zijn twee hoofdvormen van niacine: nicotinamide en nicotinezuur. Beide vormen worden in het lichaam omgezet en vervullen belangrijke functies. In voeding en supplementen komt niacine voornamelijk voor als nicotinamide. Nicotinamide wordt vaak gebruikt vanwege zijn zachtere effect op het lichaam en de lagere kans op bijwerkingen in vergelijking met nicotinezuur. Nicotinezuur kan namelijk soms een niacineflush veroorzaken, dit is een tijdelijke roodheid en warm gevoel in de huid.

Niacine werking en waarom we het nodig hebben

Niacine speelt een centrale rol in verschillende biochemische processen die essentieel zijn voor onze gezondheid. De werking van niacine is veelzijdig, en het is betrokken bij diverse fysiologische functies. Een van de belangrijkste functies van niacine is het leveren van energie aan het lichaam. Niacine is een component van de co-enzymen NAD en NADP, die essentieel zijn voor de energiestofwisseling. Deze co-enzymen helpen bij het omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie, waardoor het lichaam de brandstof krijgt die het nodig heeft om te functioneren.

Daarnaast speelt niacine een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam. Vetzuren zijn nodig voor de opbouw van celmembranen en het produceren van hormonen. Niacine is dus indirect betrokken bij het handhaven van celstructuren en hormonale balans.

Een ander belangrijk voordeel van niacine is dat het kan helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en triglyceriden, terwijl het tegelijkertijd het HDL-cholesterol kan verhogen. Dit evenwicht helpt het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het verlagen van LDL-cholesterol (het "slechte" cholesterol) en triglyceriden helpt bij het voorkomen van plaquevorming in de slagaders, terwijl een hoger HDL-cholesterol (het "goede" cholesterol) helpt bij het verwijderen van overtollig cholesterol uit de bloedbaan.

Niacine speelt ook een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid, het zenuwstelsel en de spijsvertering. Het ondersteunt de productie van nieuwe huidcellen, wat essentieel is voor het behouden van een gezonde huid. Bovendien draagt niacine bij aan de werking van het zenuwstelsel door zenuwimpulsen te ondersteunen en te helpen bij het handhaven van een goed functionerend spijsverteringssysteem.

Wat is NMN?

NMN, of Nicotinamide Mononucleotide, is een molecule dat de aandacht trekt vanwege zijn potentieel om de gezondheid en levensduur te bevorderen. NMN is een directe precursor van NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide), een co-enzym dat cruciaal is voor tal van cellulaire processen. Een van de belangrijkste functies van NMN is het verhogen van de NAD+ niveaus in het lichaam. NAD+ speelt een centrale rol in de energiestofwisseling. Het is betrokken bij het omzetten van voedingsstoffen in energie, wat goed is voor de normale werking van cellen en organen. Zonder voldoende NAD+ kunnen cellen niet effectief energie produceren, wat kan leiden tot verminderde cel- en orgaanfunctie.

Daarnaast is NAD+ van groot belang voor DNA-reparatie. Het helpt bij het herstel van beschadigd DNA, wat essentieel is om genetische informatie intact te houden en het risico op mutaties en daarmee gerelateerde ziekten te verminderen. DNA-schade treedt dagelijks op als gevolg van blootstelling aan UV-straling, vervuiling en andere omgevingsfactoren, en effectieve reparatie is cruciaal voor het behoud van de gezondheid.

Bovendien draagt NAD+ bij aan de overleving van cellen. Het speelt een rol in de regulatie van celstressresponsen en apoptose (geprogrammeerde celdood). Dit is belangrijk voor het verwijderen van beschadigde of niet-functionele cellen en het handhaven van de algehele gezondheid van weefsels.

De verschillen tussen NMN vs Niacine

Hoewel zowel NMN als niacine belangrijke rollen spelen in ons lichaam, richten ze zich op verschillende functies en hebben ze unieke voordelen en bijwerkingen. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee stoffen:

Chemische structuur van NMN vs niacine:

NMN: 

 • NMN is een nucleotide bestaande uit een nicotinamide-ribose-fosfaat. 
 • Het is een directe precursor van NAD+, een cruciaal co-enzym in energiemetabolisme.
Niacine: 
 • Niacine komt in twee vormen: nicotinamide en nicotinezuur. 
 • Beide vormen worden in het lichaam omgezet en spelen een rol in diverse biochemische processen.

Functie van NMN vs niacine:

NMN:

 • Verhoogt de niveaus van NAD+ in het lichaam.
 • Speelt een sleutelrol in de energiestofwisseling en cel-overleving.
 • Ondersteunt DNA-reparatie en anti-aging processen.
  Niacine:
  • Helpt bij het verlagen van LDL-cholesterol en triglyceriden, en verhoogt HDL-cholesterol.
  • Ondersteunt de productie van energie door voedsel om te zetten in bruikbare energie.
  • Speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren en is betrokken bij de gezondheid van de huid, het zenuwstelsel en de spijsvertering.

  Gezondheidsvoordelen van NMN vs niacine:

  NMN:
  • Verbetert de energiestofwisseling.
  • Ondersteunt DNA-reparatie en celgezondheid.
  • Kan helpen bij het vertragen van het verouderingsproces en het bevorderen van de levensduur.
  • Kan de cognitieve functie verbeteren en neurodegeneratieve aandoeningen vertragen.
   Niacine:
   • Verlaagt LDL-cholesterol en triglyceriden, wat gunstig is voor de cardiovasculaire gezondheid.
   • Verhoogt HDL-cholesterol, wat helpt bij het verwijderen van overtollig cholesterol.
   • Ondersteunt de gezondheid van de huid en het zenuwstelsel.
   • Draagt bij aan de spijsvertering door de productie van maagzuur te stimuleren.

   Bijwerkingen van NMN vs niacine:

   NMN:
   • Over het algemeen goed verdragen.
   • Mogelijke lichte bijwerkingen zoals maagklachten.
   Niacine:
   • Kan "niacine flush" veroorzaken, wat roodheid en jeuk betekent.
   • In hogere doses kan het leverfunctiestoornissen veroorzaken.
   • Kan maagklachten en misselijkheid veroorzaken bij sommige mensen.

    Het verband tussen NMN en niacine

    Hoewel NMN en niacine verschillende biologische routes volgen en unieke functies vervullen, delen ze een gemeenschappelijke rol. Beide stoffen zijn belangrijk voor het behoud van een optimale cel- en lichaamsfunctie en kunnen elkaar aanvullen in hun werking.

    Een belangrijke gemeenschappelijke rol van NMN en niacine is hun bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat wanneer er een onbalans is tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam, wat kan leiden tot celbeschadiging. Zowel NMN als niacine helpen deze schade te beperken door hun betrokkenheid bij de energiestofwisseling en de productie van NAD+. 

    Door het ondersteunen van DNA-reparatie en het bevorderen van een efficiënte energiestofwisseling, spelen NMN en niacine een rol in het behoud van gezonde cellen en weefsels. Dit kan bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces en het verbeteren van de levensduur.

    Terwijl NMN zich richt op het verhogen van NAD+ niveaus voor energieproductie en DNA-reparatie, richt niacine zich op het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid door het verlagen van cholesterol en het ondersteunen van de huid- en zenuwstelselgezondheid.

    Samen kunnen deze supplementen een holistische benadering bieden voor het bevorderen van de algehele gezondheid en welzijn. Door zowel NMN als niacine te gebruiken, kan men profiteren van hun complementaire voordelen, zoals verbeterde energieniveaus, betere huidgezondheid, en een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Dit draagt bij aan een betere levenskwaliteit op de lange termijn.

    Welke is beter: NMN of niacine?

    De keuze tussen NMN en niacine hangt sterk af van jouw specifieke gezondheidsdoelen. Beide supplementen bieden unieke voordelen en zijn gericht op verschillende aspecten van gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele overwegingen die kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze:

    Voor anti-aging en energiestofwisseling: NMN

    • Directe verhoging van NAD+ niveaus: NMN is effectief in het verhogen van NAD+ niveaus in het lichaam. Door de NAD+ niveaus te verhogen, kan NMN helpen bij het verbeteren van de algehele celgezondheid en het vertragen van het verouderingsproces.
    • Ondersteuning van celgezondheid en levensduur: De rol van NMN in het verhogen van NAD+ niveaus maakt het een krachtig supplement voor diegenen die zich richten op anti-aging. Het kan helpen bij het behoud van gezonde cellen, wat bijdraagt aan een langere levensduur en een betere algehele gezondheid.

    Voor cholesterolverlaging en cardiovasculaire gezondheid: Niacine

    • Verlaging van LDL-cholesterol en verhoging van HDL-cholesterol: Niacine is bewezen effectief bij het verlagen van LDL-cholesterol (het "slechte" cholesterol) en triglyceriden, terwijl het HDL-cholesterol (het "goede" cholesterol) verhoogt. Deze eigenschappen maken niacine bijzonder nuttig voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
    • Ondersteuning van cardiovasculaire gezondheid: De cholesterolverlagende eigenschappen van niacine kunnen helpen bij het voorkomen van plaquevorming in de slagaders, wat cruciaal is voor het handhaven van een gezonde bloedcirculatie en het voorkomen van hartaanvallen en beroertes.

    Beide supplementen hebben hun unieke voordelen en kunnen elkaar zelfs aanvullen in een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Bij EnduraVita vindt je de hoogst mogelijke zuivere NMNHet is altijd raadzaam om met een zorgverlener te overleggen voordat je begint met nieuwe supplementen, om ervoor te zorgen dat ze passen bij jouw specifieke gezondheidsbehoeften en doelen.

    Terug naar blog

    Bestel nu één van onze Premium NMN producten

    • Hoogste zuiverheid & maximale biologische opname

     Wij kiezen alleen voor de hoogste kwaliteit supplementen wat ervoor zorgt dat deze maximaal door het lichaam worden opgenomen. Onze NMN heeft bijvoorbeeld een zuiverheid van >99,8%.

    • Onafhankelijk laboratorium getest

     Alle supplementen worden dubbel getest en geverifieerd in een laboratorium op kwaliteit, waaronder in NL(EU) of USA.

    • Hoogwaardige productie (GMP)

     Onze supplementen worden geproduceerd volgens strenge eisen m.b.t. een goede en veilige productie en worden er hierbinnen verschillende ISO-normen gehanteerd.

    • Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol, een grote stap tegen veroudering

     Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

     Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

     Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

     Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

    • NMN voorkomt schade aan luchtwegen door luchtvervuiling

     Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

     Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

     Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

     Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

    • NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ niveaus in het lichaam

     NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

     Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

     NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

     Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

    1 van 3